2010. április 27., kedd

Válogatás

A Naprendszeren kívül is vannak csodaszép alakzatok.
Sőt, mi inkább azokat látjuk, mint saját magunkat, a Tejútról is "fantáziarajzok", hozzávetőleges képek készültek.

Először néhány galaxis.
A Sombrero-galaxis közepén rengeteg csillag mellett hatalmas fekete lyuk található, ezt az intenzív röntgenkibocsátás bizonyítja.

Az M64-es galaxis.

A legnagyobb ismert horgas extragalaxis (hatalmas küllői vannak). A Páva csillagképben található.

Csillagsávot húz magával az UGC 10214, mely 280 ezer fényév hosszú. Alakja miatt Ebihalnak nevezték el, és a bal felső sarokban található kék galaxis miatt lett ilyen.


Az Abell 1689-es galaxishalmaz, "a galaxisok gravitáció által határolt legnagyobb alakzatai", melyekbe több tízezer galaxis tartozhat.


Az NGC 2440 jelzésű köd belsejében van az egyik legforróbb ismert fehér törpe (nagyon kicsi, és nagyon magas hőmérsékletű, ezért fehéren világít), a középső sötét területen lévő fehér pötty.


A könyv szerint a leghíresebb (ezzel vitatkozhatnék) köd a Sas-köd. Viszont minden kétséget kizáróan ez a kép rengeteg helyen megtalálható.

A bal oldali oszlop 1 fényév hosszú (1 fényév = kb. 9,5 billió km, a 9 után 12 számjegy van), a végén pedig csillagbölcső, jelen esetben csillagtojás található (lekerekített a vége).








Ez az oszlop is a Sas-ködben található.




A teljes Sas-köd (M16, NGC 6611, Eagle Nebula) pedig ilyen.







A kép címében Cygnus szerepel, ami a Hattyú csillagképet jelenti.



Ő itt egy barna törpe, pontos neve Gliese 229B. A könyv szerint ez a leghidegebb barna törpe, egyben a hozzánk legközelebbi is. A mi Napunknál sokkal kisebb csillagból alakult ki, viszont nem elég magas a hőmérséklete, hogy "világítson". A Jupiternél 40-szer nagyobb tömegű (összehasonlításként a Jupiter 318-szor nagyobb tömegű a Földnél, a Naprendszernek pedig 0,1%-át teszi ki), vagyis valahol a bolygó és a csillag között van, és dupla ekkora tömegűnek kellene lennie, hogy "világítson". Felszínének hőmérséklete 700°C, és metán is található a légkörében, meg víz és szén-monoxid, tehát nem csillag. Mert ha csillag lenne, magasabb hőmérséklete lenne, és akkor a gáz elillanna.

4 megjegyzés:

  1. Köszi, köszi! Gondoltam, néha felborítom a "bolygósorrendet", hogy kicsit változatosabb legyen:)

    VálaszTörlés
  2. Ahh egyetértek szenzációs...a sas-köd utolsó képén én egy bikát látok, akinek nagy hegyes fogai vannak, mint egy kutyának...érdekes...miért pont sas??...

    VálaszTörlés
  3. küldtem mailt a bikával ;)...nem túl művészi, de talán segít látni, ha amugy nem találnád...

    VálaszTörlés