A Duke Egyetem Főemlős Központjában Elizabeth Brannon, a pszichológia és agytudományok docense kezdte meg két makifaj tanulmányozását. A kutató maga is erősen kételkedett a jópofa állatok szellemi képességeiben, így igencsak meglepődött, amikor azt tapasztalta, hogy a makik is figyelemreméltó eredményeket érnek el számítógépes feladványok megoldásában.
A félmajmok (Prosimii) a főemlősök fejlődésétől mintegy 55 millió évvel ezelőtt váltak le. Korábbi vizsgálatok alapján úgy tűnt, hogy az ide tartozó makik intellektuális fejlődése messze elmarad az emberszabású majmokétól.
Brannon gyűrűsfarkú makiknak (Lemur catta) azt a feladatot adta, hogy miután egy érintőképernyős monitoron egymás után különböző képeket láttak megjelenni, rendezzék a később egy csoportban megjelenő ábrákat a megjelenés sorrendjébe. A makik ezt a feladatot ügyesen végrehajtották, de csak akkor, ha valamilyen édességet helyeztek a helyes megoldás jutalmaként kilátásba.

Haszonelvű szőrcsomók
Brannon szerint ez lényeges különbség a majmok és a félmajmok között. A majmok ugyanis maguktól, a játék kedvéért is hajlandóak részt venni feladványok megoldásában, míg a makiknál az elsődleges motiváció a jutalom volt. Olyannyira, hogy sokszor egymás orra elől is elhappolták a nyereményt úgy, hogy odamentek egy másik társuk számítógépéhez, és azon befejezték az általa megkezdett megoldást.
Egy másik vizsgálatban a mongúz makiknak (Lemur mongoz) adták azt a feladatot, hogy válasszanak két, finomságokkal megtöltött zárt plexidoboz között. A két dobozban eltérő mennyiségű gyümölcs volt. A makik általában következetesen a nagyobb adagot választották, azonban előfordult olyan is – főleg amikor kis különbség volt csak a dobozokban lévő mennyiségek között – hogy rosszul döntöttek. Ez arra utal, hogy számolási képességeik csak nagy vonalakban megbízhatók.

Brannon szerint a makik nagyot nőttek a tudományos közvélemény szemében, hiszen korábban jóval kevesebb intelligenciát tételeztek fel róluk. A kutatónő tovább folytatja vizsgálatait a makik eddig fel nem ismert szellemi mélységeinek felderítése érdekében.