2010. október 9., szombat

Zsiráf

   Íme a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlény. Latin neve: Giraffa camelopardalis. A camel és leopard összetételéből jött össze (tevepárduc). A nyelvújítók a  foltos nyakorján nevet találták ki, de az arab ziraafa vagy zurapha szóból eredő zsiráf könnyebbnek, egyszerűbbnek bizonyult.
   A 4,5-5,7 méteres magasságot is elérheti, tömege 1200-2000 kg. (A telefon- és villamosvezetékeket 8 méter magasan vezetik azon a területen.)
   A mimóza és akácia leveleit szeretik legjobban. Naponta kb. 63 kg levelet és ágat esznek meg.
   Ma 9 alfaja él Afrikaszerte, kisebb elszigetelt területeken.
   A fején lévő szarvak a koponyából nőnek ki, a nőstényeknél is.
   Legsebezhetőbbek az ivás idején, mert a felépítésükből adódóan alapállapotban a fejük nem éri el a földszintet, erre találták ki a terpeszállást. Ivás előtt jól körülnéznek, akár két km-ről is észreveszik az ellenséget. Ha hirtelen emelik fel a fejüket, egy ideig nem tudnak tájékozódni az agyban fellépő vérhiánynak köszönhetően. Ritkán isznak, egy hónapot is kibírnak nélküle, ilyenkor a táplálékból nyerik a vizet.
   Annak ellenére, hogy az egyik legbékésebb állat, jól meg tudják védeni magukat, a szarvukat is használják, rúgásuk akár egy oroszlánt is képes megölni, és az 50 km/h-s sebességet is elérik futás közben.
   Nagyon jó a látásuk, hallásuk és szaglásuk. Sokáig azt hitték, hogy némák, de hallották, hogy aprót horkantanak, és a kicsiknek olyan a hangjuk, mint a juhé. Emberi füllel nem hallható, alacsony frekvencián kommunikálnak.
   20-30 évig is elélnek. Nappali életmódot folytatnak, és nagyon keveset alszanak, 20-120 percet, és azt is állva.














 






4 megjegyzés:

  1. háhááá... egy két képen jót nevettem :D... bolond egy állat az biztos ^^...

    VálaszTörlés
  2. Jó képek, d elegjobban az a poszter tetszik, ami a Te/ti szobátokban van :)

    VálaszTörlés
  3. Valahol az is megvan, csak most nem találkoztam vele, különben bemásoltam volna:)

    VálaszTörlés