2010. október 10., vasárnap

Rák-köd, V838

   A Rák-köd, más néven M1, NGC 1952, SN 1054, a legismertebb táguló szupernóvaburok. 1054. július 4-én robbant fel a csillag, amiből keletkezett. Majdnem egy hónapig nappal is látható volt az égbolton, éjjel pedig 20 hónapon keresztül figyelhették meg a csillagászok. Kínában és Japánban nyolc feljegyzést készítettek róla. A kínaiak Vendégcsillagnak nevezték, és a Vénusz fényességével vetekedőnek látták.
   Aztán 1731-ben  John Bevis (újra)felfedezte, majd 1758-ban Charles Messier is, először üstökösnek vélte. 1844-ben  Lord J. Ross rajzai alapján nevezték el Ráknak.
   1948-ban megállapították, hogy rádió-, 1964-ben, hogy röntgensugarakat bocsát ki magából.


   A Bika csillagképben található, tőlünk 6300 fényévre. Tágulási sebessége 1800 km másodpercenként. A narancssárga színű részek hidrogénből, a pirosak nitrogénből, a rózsaszínek kénből, a zöldek oxigénből állnak.

   A ködben egy pulzár (forró neutroncsillag) található, gyorsan forog, erős mágneses térrel rendelkezik, ennek energiája gerjeszti a köd sugárzását, örvényként látható. NP 0532-nek hívják, látható, rádió-, röntgen- és gammasugárnyalábokat bocsát ki. Ez a kép valószínűleg röntgenben készült.
   Átmérője csupán 10 km, de tömege nagyobb a Napunkénál. Másodpercenként 30-szor fordul meg saját tengelye körül. A köd magjában lévő elektronokat és ionokat annyira felgyorsítja, hogy azok megközelítik a fénysebességet. Ez a pulzár több energiát továbbít egy másodperc alatt, mint amennyit a Nap termel.

   Az alábbi ismertetőt a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjáról hoztam. A képek a NASA honlapján is elérhetőek.

   "A V838 Monocerotis nevű csillag két égitest összeolvadása miatt következett be: egy 8 naptömegű, forró, fiatal csillag és egy néhány tized naptömegű csillag olvadt össze.
   A V838 Mon rendszerében van még egy forró, kék csillag, melynek sugárzása szintén kölcsönhatásban van a környező gázanyaggal - ugyanakkor a nyolc évvel ezelőtt észlelt eseményekben betöltött lehetséges szerepe egyelőre nem tisztázott.
   A másik érdekesség, hogy a Chandra röntgenűrtávcső legújabb mérései megerősítik azokat a 2004-es eredményeket, melyek szerint a V838 Mon legkülső rétegei már a lassú összehúzódás fázisában vannak, így a csillag légkörének hőmérséklete újra emelkedik és forgása is felgyorsul - ez a folyamat azonban a számítások szerint akár évtizedekig is eltarthat."

   A V838 Mon a Földtől 20,000 fényévnyire, a Tejútrendszer peremén, az Egyszarvú csillagképben található.


   A csillagot körülvevő köd minden fényképezésnél más-más képet mutatott, ahogyan a kifelé haladó fény a köd csillagtól egyre távolabbi rétegeiről verődött vissza (light echo - fényvisszaverődés). A kitörés során, melynek fénye 2002-ben érte el a Földet, az egyébként halvány csillag luminozitása (összsugárzása) 600,000-szerese volt a Napénak.
   Elképzelhető, hogy most az ismert legnagyobb csillagok egyike. A hatos képen látható vörös Mu Cephei-nél valamivel kisebb, a Betelgeuse-nál jóval nagyobb csillagról van szó.
   (Imádom az összehasonlító képeket.)
   Itt találtok listát a legnagyobb csillagokról.

   Néhány kép a 2002. január 6-án született csillagról.






5 megjegyzés:

  1. Imádom ezeket a ködös képeket :)))
    Olyan szépek. Kár, hogy távcsővel nem lehet így látni, de az emberi szem ugye... korlátozott.
    Az összahasonlító képeket, hasonlatokat én is szeretem, és mikor anno, 20 éve tartottam csillagászati előadásokat, sokat alkalmaztam is őket, mert nagyon szemléletesek laikusoknak is.
    Na, és egy újabb "újdonság" ez a születő csillag, és pont jan.6-án!
    Előtte egy nyílt halmaz látható, vagy csak vélelenül odakerült csillagok?
    Már egyébként a múltkor gondoltam rá, hogy felnézek a NASA honlapjára, de asszem fölösleges, Te hozod itt a lányeget :-D

    VálaszTörlés
  2. Akkor legközelebb is ködöket válogatok össze:) Pedig a Mars jött volna;)
    A január hatodika miért jelentős?
    Azok a csillagok: hát... nemtom, szerintem ott voltak, úgy néz ki, mintha előtte lennének, nem olvastam semmit róluk.
    Összehasonlító lesz még:)

    VálaszTörlés
  3. Jan.6. vízkereszt, anyukám születésnapja :)
    Nyugodtan feltehetsz Marsos képeket is. majd utánna a ködöket :-D

    VálaszTörlés
  4. Jan. 7. Attila :D
    Oké, akkor jönnek a marsos képek. Elég sok van, lehet, hogy megbontom kettőbe. Valami 70 kép nem hiszem, hogy jól mutatna. Vagyis szépek, csak sok egyszerre:)

    VálaszTörlés
  5. Elég szépek ezek a ködök, bizony :)... ha te nem lennél, nem is nagyon tudnék róluk, szóval csak szorgosan :D...

    VálaszTörlés