2010. június 5., szombat

Válogatás - galaxisok

Úgy gondolom, nem vagyunk egyedül. Elég csak felnézni az égre, éjjel, mert akkor jobban látszik, és láthatjuk azt a sokmilliárdnyi csillagot, galaxist, ködöt, és még ki tudja, mit.
Néhány ezer évvel ezelőtt azt hitték, a Nap kering a Föld körül. Aztán mikor kiderült, hogy mégsem, akkor azt, hogy csak és kizárólag a Tejút létezik, az az egyetlen galaxis. Akár hiszitek, akár nem, ez mondjuk az 1920-as évekig kitartott. Ekkor jött Hubble és űrtávcsöve, és olyan adatokat szolgáltatott, melyekből azt a következtetést vonták le, hogy amiket látunk, fenn az égen, fényes valamik, igenis nagyon messze vannak, jóval a Tejúton túl.
Tehát, a Tejút nem egyedülálló a világegyetemben.

Ezek a galaxisok négymilliárd fényévnyire vannak (négymilliárd*9,5billió km).

Az Abell S0704 katalógusjelű csillaghalmaz. Nekem különösen tetszik a középponttól kicsit balra található küllős galaxis. Meg a bal alsó sarokban a spirál.

Kék csillagokból álló gyűrű. Hmm. Erről eszembe jut, hogy olvastam valahol, a csillagászhallgatók hogyan jegyezték meg a "csillagok színképe"-táblázatot. (Ja, a kékesfehér csillagok felszíni hőmérséklete jóval 50.000°C fölött van.)

Szóval a színképtábla: Q, W, O, B, A, F, G, K, M, R, N, S. Lehet, hogy folytatódik, nemtom, de a könyvben így van. Na, ezt úgy jegyezték meg a hallgatók, hogy: Oh, Be A Fine Girl Kiss Me Right Now.
Mellesleg a mi Napunk G-kategóriás, vagyis sárga, felszíni hőmérséklete 5000-6000°C.
És igen! Találtam képet.


Haldokló galaxis. Gondolom azért haldoklik, mert felszakadófélben van. Én legalábbis annak nézem.

NGC 1427A: A Fornax-klaszter felé haladó, tőlünk 71 millió fényévnyire található galaxis.

Ha már ennyit írom, hogy NGC, utánanéztem, mit is jelent. Nos: New General Catalogue - Új Általános Katalógus. Bővebben itt és itt.

NGC 6782: A Páva csillagképben (latinul Pavo - érdekes, mi?) található küllős spirálgalaxis, ultraviolában.

NGC 7742: Tőlünk 72 millió fényévre található a Pegazus csillagképben. Valószínűleg fekete lyuk van a magjában, ez a fényességből is látszik.

NGC 4622: A Centaurus (Kentaur) csillagképben, a wikipédia szerint 200 millió, a könyv szerint 111 millió fényévnyire található. Érdekesség, hogy visszafelé forog, az óramutató járásával megegyezően. (Akkor ott fordítva telik az idő? Vagy nálunk van fordítva? Most akkor melyikünk Benjamin Button?) Szó szerint idézek (239. oldal), mert érdekes: "A spirálgalaxisok többségénél a karokat alkotó gáz és csillagok a forgás irányában hagynak nyomot maguk után. Ebben az esetben viszont a két "vezető" külső kar a rotációval szembe irányul. A másik talányt a belső kar jelenti, amely a galaxist a forgással ellentétes irányban veszi körül."

És akkor a távolságokról. A fény 300.000 km-t tesz meg egyetlen másodperc alatt. A Napról a Földre valamivel több, mint 8 perc (8,32 perc) alatt ér ide a fény. Vagyis mi nem a mostani állapotát látjuk, hanem a 8 perccel korábbit. Összehasonlításképpen a hang 300 métert tesz meg másodpercenként. A Föld pl. 32 km/s-mal halad a világűrben. Egy csillagászati egység (angolul astronomical unit - AU) a Föld-Nap távolságának felel meg, kerekítve 150 millió km (a Föld-Hold-távolság 384.400 km). Ehhez képest 1 fényév (lightyear - ly) kb. 9,5 billió km (az ötös után 11 nulla van). A legnagyobb egység a parsec (parszek - parallax second - pc) nagyjából 31 billió km, ami olyan 3 fényévnek felel meg. Újabban azonban már van kilo- és megaparsec is. Végülis, tágul a világegyetem (mint a merevlemez-kapacitás).

NGC 1309: Az Eridánusz csillagképben található spirálgalaxis (nekem itt is a balra található kicsi küllős tetszik. "Ez a csillagkép azt a legendás folyót jeleníti meg, amelybe Phaeton zuhant, mikor nem bírt apjának, a napisten Héliosznak a szekerével. Valószínűnek tartották, hogy valóban létező folyamhoz kapcsolódik a monda. A régi görögök Pónak nevezték, mások szerint a csillagkép neveként a Nílus, az Eufrátesz, de akár a Duna is szóba jöhet. A folyó leírásai olyan környezetet adnak meg, melyek alapján továbbra is csak találgatni lehet." (wikipédia)
Most láttam, hogy az Eridánusz szomszédja a Tukán. Nem is tudtam, hogy van ilyen csillagkép.

Cím nélkül. Azért látszik a sokszínűség.

A Seyfert-galaxisok aktív maggal rendelkező spirálgalaxisok. Ez itt a Seyfert-szextett - hat galaxis gabalyodott egymásba. Valahol megvan a Stephan-kvintett, majd arról is teszek fel képet.
A Seyfert-szextett a Kígyó csillagképben található, 190 millió fényévnyire.

3 megjegyzés:

  1. Tisztelt Blogíró!

    Elnézést kérünk a zavarásért,főleg azért hogy spamelünk a blogodban csak ezzel a kis levéllel szeretnénk felhívni a figyelmünket magunkra. Igyekszünk úgy körlevelezni, hogy mindenhova egyszer írjunk, ha másodszor is előfordult szíves elnézésedet kérjük és nyugodtan szólj ránk!

    A blogunk szeretné kultbloggá kinőni magát, ami tudjuk kemény munka, de 8 igencsak aktív szerkesztő van rajta az ügyön, a blog napi szinten frissül!

    Különböző stílusban, különböző témákról írnak, így mindenki megtalálja a helyét és önmagát, színessé válik a cikk kavalkád, hiszen nem mind vagyunk egy véleményen (ezért sok vita cikk is születik).

    Ha megnyertük a tetszésedet gyere bátran, légy folyamatos olvasó és terjessz minket!

    Témék dióhéjban: Zene, film, könyv , ajánlók, művészek, költők írók, orvosi cikkek, mutációk, betegségek, életmód-tanácsadás, kutatások, horror és még ezoterika,okkultizmus, filozófia, érdekességek és Istenkeresés is megállja a helyét (normális keretek közt). Ezek mellett a készítők vicces képregényekkel is szolgálnak.

    Szeretnénk alternatív fiatalok körében elterjedni és jóra és hasznosra tanítani őket. Nem támogatjuk az öngyilkosságot és semmilyen önpusztító cselekményt. Nem buzdítunk senkit sátánizmusra (bár volt róla szó, de csak ismeretterjesztő cikként) ,a témák az írók saját kedvenceiből és érdeklődési köréből áll csupán amit próbálnak minél kevésbé negatívabb kontextusban előadni.

    Gyere és less meg miket, ha zavartunk pedig még egyszer elnézést, nem fordul elő többet! Üdvözlettel a:

    M.A csapata

    VálaszTörlés
  2. Jujj, szuper képek megintcsak :)...mindig ámulok és bámulok...a színes csillagos cím nélküli kép olyan, mint egy karácsonyfa full sötétben :D...ha nem lenne ott az a nagy sárga...galaxis?...akkor biztosan annak nézném :)...

    VálaszTörlés
  3. Háát... nemtom, hol látod bele a karácsonyfát, de az galaxis. Bár, szerintem nem ilyen színesek. Vagy csak valamilyen, általunk nem látható tartományban vannak.

    VálaszTörlés