2010. május 2., vasárnap

Androméda

Az Androméda-köd a legközelebbi galaxis, ugyanakkor a legtávolabbi, szabad szemmel is látható objektum, 2,5 millió fényévre van tőlünk. Simon Mayr, német csillagász készített róla először távcsöves megfigyeléseket 1612-ben, de már a perzsák is ismerték a kilencszázas években.

Lefényképeztem a Stellariumban, rajzok nélkül...

... és rajzokkal. Valójában nem köd, de mivel szabad szemmel is látható, 'Abd al-Rahman Al-Szufi, perzsa csillagász Kis Felhőnek nevezte el, így ragadt rá a köd elnevezés.

Itt több tartományban látható, a felső a szabad szemes, a többi meg szerintem infravörös vagy ultraibolya vagy ultraviola vagy röntgen. Nagysága, szerkezete hasonlít a Tejútéhoz. Az Androméda átmérője 150 ezer fényév, a Tejúté 100 ezer.

A központi rész nagyítása. (Szerintem itt is fekete lyuk lehet, mert elég fényes.)

Androméda kicsit messzebbről.

Lokális Csoport: több mint 30 galaxis található benne, melyek a Tejút és az Androméda tömegközéppontjai körül mozognak, a Kis és a Nagy Magellán Felhő is ide tartozik. A Lokális Csoport tömege nagyjából 500 milliárd naptömegnyi.

Egy törpegalaxis (M32) és egy extragalaxis (NGC205) kíséri az Andromédát. Előbbi a legfényesebb, legnagyobb kör a galaxis fölött, nagyjából középen, utóbbi alatta található.


Androméda közepe, magja.

Az egyik kísérő, a törpegalaxis forró kék csillagokat tartalmaz.


Az Androméda és a Tejút közelít egymáshoz, és nagyjából 3 milliárd év múlva össze is érhetnek, a videó azt mutatja. (Mellesleg saját feltöltés, és nemcsak videókat, hanem képeket is találhattok itt, nem csak űr kategóriában. A mozgóképeket is oda töltöttem fel.)

1 megjegyzés:

  1. csudiszép ^^ ...egyszer úgy lebegnék ott közöttük...de attól tartok a csillaggá reinkarnálódáshoz valami nagyon nagy hőstett a belépő...nekem olyanom nincs...ha jobban belegondolok egy egészen kicsi sincs...hacsak az nem számít annak, hogy az eper túlélte az átültetést:D...

    VálaszTörlés